Most Repeated 100 General Knowledge MCQs for Assam Government exam

Table of Contents

Most Repeated 100 General Knowledge MCQs for Assam Government Exams:




 

 

Q1. Which of the following country is not a member of G8?
a) USA
b) UK
c) Germany
d) Russia
Ans: d) Russia
Q2. What does section 124A of Indian Penal Code deal with?
a) Atrocity against Women
b) Sedition
c) Crime for demanding Dowry
d) Atrocity against ST/SC.
Ans: b) Sedition
Q3. Who was the first Election Commissioner of India from Assam?
a) Ranjit Das
b) Ranjan Gogoi
c) Dipak Mishra
d) Harishankar Brahma
Ans: d) Harishankar Brahma
Q4. Which one district is declared as the first Carbon free district of India?
a) North Sikkim
b) Majuli
c) Jorhat
d) West Sikkim
Ans: b) Majuli
Q5. Which language is spoken by the people of Lakshadweep?
a) Malayalam
b) Tamil
c) Hindi
d) English
Ans: a) Malayalam
Q6. Which monument is known as the National Monument of India?
a) Gateway of India
b) India Gate
c) Red Fort
d) Raj Ghat
Ans: b) India Gate
Q7. Steel is more elastic than rubber because
a) Its density is high
b) It is a metal
c) Ratio of stress to strain is more
d) Ratio of stress to strain is less
Ans: c) ratio of stress to strain is more
Q8. Veliconda Hills, which is a part of Eastern Ghats is situated in?
a) Odisha
b) Tamilnadu
c) Karnataka
d) Arunachal Pradesh
Ans: d) Arunachal Pradesh

Q9. In the 4th century which dynasty marked the beginning of Ancient Assam?
a) Pala
b) Barman
c) Danava
d) Mlechcha
Ans: b) Braman
Q10. Name the two medieval texts compiled in the Assam region?
a) Veda and Puran
b) Kalika Puran and Yogini Tantra
c) Kaunji khel and Yogini tantra
d) Namanjali and kirtana
Ans: b) kalika Puran and Yogini Tantra
Q11. Bhaskar Barman attended the great religious council at
a) Taxila
b) Sanchi
c) Kanauj
d) Lahore
Ans: c) kanauj
Q12. During Bhaskar Barman’s reign the major Industry in Kamrupa was
a) Boat Building
b) Arrow making
c) Furniture
d) None of above
Ans: a) boat building
Q13. Who was the first King of Assam to perform ‘Aswamedha Yagna’?
a) Pushya Barman
b) Bhaskar Barman
c) Mahendra Barman
d) Sukafa
Ans: c) Mahendra Barman
Q14. After the fall of Barman Dynasty which of the following dynasty began their rule?
a) Sutiya Dynasty
b) Koch Dynasty
c) Ahom Dynasty
d) Mlechcha Dynasty
Ans: d) Mlechcha Dynasty
Q15. Who established the Mlechcha dynasty in Kamrupa?
a) Birpala
b) Pushya Barman
c) Salasthamba
d) None of them
Ans: c) Salashthamba
Q16. Between whom the treaty of Majuli was Signed?
a) Koch and Bhuyans
b) Koch and Satras
c) Koch and Mughalas
d) Koch and Ahoms
Ans: d) Koch and Ahoms
Q17. Prahlad Charita was written by whom?
a) Hema Saraswati
b) Madhab Kandali
c) Ram Saraswati
d) Sankardeva
Ans: a) Hema Saraswati
Q18. By what popular name is Syed Shah Milan known in Assam?
a) Nasiruddin
b) Chand Ali
c) Ajan Fakir
d) Chandsai
Ans: c) Ajan Fakir
Q19. Which Sutiya King Built Sadiya?
a) Ratnadhwaj Pal
b) Garudadhiraj
c) Vijayadhiraj
d) Vikramdhiraj
Ans: a) Ratnadhwaj Pal
Q20. How the name Guwahati has been derived?
a) Place was famous for coconut groves
b) Place was famous for betel nut groves
c) Place was famous for sugar cane fields
d) Place was famous for tea garden
e) Ans: b) Place was famous for betel nut groves
Q21. The ‘Posa system’ referred ti
a) Confronting policy
b) Reparation policy
c) Policy of non-payment of taxes
d) Tribal appeasement policy
Ans: d) Tribal appeasement policy
Q22. Assamese poet Harihar Bipra was patronized by King
a) Naranarayana
b) Durlabh Narayan
c) Dharma Narayana
d) Indra Nrayana
Ans: b) Durlabh Narayan
Q23. By what name was the Ahom Marriage known?
a) Chaklang
b) Gandhrva
c) Homa
d) Svayambar




Ans: a) Chaklang
Q24. Who was the first Ahom king to formally accept Hinduism?
a) Sukapha
b) Surampha
c) Sutamla
d) Suhungmung
Ans: c) Sutamla
Q25. Who introduced the coins at first in Ahom Kingdom?
a) Surampha
b) Suhungmung
c) Suklengmung
d) Rudra Singha
Ans: c) Suklengmung
Q26. Who among the following Assamese attended the first roundtable conference of 1930?
a) Gopinath Bordoloi
b) Hem Chandra Boruah
c) Nabin Chandra Bordoloi
d) Chandradhar Boruah
Ans: d) Chandradhar Boruah
Q27. Who was the president of Swaraj Party in Assam during the freedom movement?
a) Gopinath Bordoloi
b) Maniram Dewan
c) Tarunram Phukan
d) None of them
Ans: c) Tarunram Phukan
Q28. Who was the founder of ‘Posa System’?
a) Rudra singha
b) Pratap singha
c) Suhungmung
d) None of them
Ans: b) Pratap Singha
Q29. Black soil is most suitable for growing
a) Apples
b) Grapes
c) Cotton
d) Coconuts
Ans: c) cotton
Q30. Nubra Valley is located in which state/UT?
a) Punjab
b) Ladakh
c) Uttarakhand
d) Assam
Ans: b) Ladakh
Q31. Tiawen-1 is the Mars mission of which country?
a) China
b) South Korea
c) Japan
d) North Korea
Ans: a) China
Q32. Hornbill festival is celebrated in which State?
a) Manipur
b) Nagaland
c) Meghalaya
d) None of these
Ans: b) Nagaland
Q33. First organic state of India is
a) Assam
b) Madhya Pradesh
c) Sikkim
d) None of these
Ans: c) Sikkim
Q34. Rabi crop is sown in
a) October-November
b) April-May
c) January- February
d) August- September
Ans: a) October- November
Q35. The Konkan Coast Stretches
a) Chennai and Kanyakumari
b) Kolkata and Vishakhaptaman
c) Goa and Kochi
d) Maharashtra and Goa
Ans: d) Maharashtra and Goa
Q36. Which of the following latitude passes through India?
a) Equator
b) Arctic Circle
c) Tropic of cancer
d) Tropic of Capricorn
Ans: c) Tropic of Cancer
Q37. The river Cauvery Flows from
a) Karnataka to Kerala
b) Karnataka to Tamil Nadu
c) Karnataka to Andhra Pradesh
d) Karnataka to Telangana
Ans: b) Karnataka to Tamil Nadu
Q38. Perennial river of South India is
a) Cauvery
b) Krishna
c) Godavari
d) None of these
Ans: a) Cauvery
Q39. The Indus Valley civilization can be said to belong to the
a) Paleolithic age
b) Primitive age
c) Neolithic age
d) Bronze age
Ans: d) Bronze age
Q40. When was the first Anglo-Mysore fought?
a) 1855
b) 1820
c) 1716
d) 1767
Ans: d) 1767
Q41. In which year the Koch Kingdom was divided?
a) 1570
b) 1571
c) 1580
d) 1581
Ans: d) 1581
Q42. The historic Gohain Kamal Ali extends from
a) Kalibar to Rangpur
b) Northeast Darrang to North Guwahati
c) Kamargaon to Narayanpur
d) Kochbihar to Narayanpur
Ans: d) Kochbihar to Narayanpur
Q43. The Namdang stone Bridge was built by the King
a) Pratap Singha
b) Rudra Singha
c) Gadadhar Singha
d) None of them
Ans: b) Rudra Singha
Q44. Who was the founder of Koch Hajo?
a) Raghudev
b) Malladev
c) Shukladhwaj
d) Indra Narayan
Ans: a) Raghudev
Q45. Ruins of historic Da-Parbatia Temple of Assam is located near the city
a) Nagaon
b) Tezpur
c) Guwahati
d) Hajo
Ans: b) Tezpur
Q46. State motto of Assam is
a) Jai Aai Axom
b) Vande Mataram
c) Axom mur janambhumi
d) Satyamev jayte
Ans: a) Jai Aai Axom
Q47. Which of the following is a bird sanctuary?
a) Shalmara beel
b) Deepor beel
c) Dibru saikhoa
d) Chachoni merbil
Ans: b) Deepor Beel
Q48. UNESCO declared Kaziranga as a world Heritage site?
a) 1985
b) 1989
c) 1965
d) 1991
Ans: a) 1985
Q49. Which place of Assam is Famous for cement?
a) Bokajan
b) Guwahati
c) Duliajan
d) Nunmati
Ans: a) Bokajan
Q50. Which is the largest Coal Mine of Assam?
a) Jaipur- Makum
b) Ledo- Tirap
c) Lakua- Geleki
d) Lakua- Makum
Ans: a) Jaipur-Makum
Q51. Which refinery was established due to Assam Accord?
a) Guwahati
b) Numaligarh
c) Digboi
d) Bangaigaon
Ans: b) Numaligarh
Q52. By which name Brahmaputra Enters India?
a) Siang
b) Dihang
c) Lydong
d) Huagsu
Ans: a) Siang
Q53. Which city of Assam has the largest dry fish market of Asia?
a) Guwahati
b) Tangla
c) Jagiroad
d) Tinsukia
Ans: c) Jagiroad
Q54. Sadiya khoa Gohain was a
a) Jamindar
b) King
c) Frontier Officer
d) Naval Commander
Ans: d) Naval Commander
Q55. The rank of Assam in literacy among the states of India is
a) 9th
b) 12th
c) 5th
d) 16th
Ans: c) 5th
Q56. The area of Kaziranga National Park is approximately
a) 430 km2
b) 500km2
c) 390 km2
d) 720 km2
Ans: a) 430 km2




Q57. Which Assamese film Bagged the National Film Award for 2014?
a) Basundhara
b) Othello
c) Bandhon
d) Ajeyo
Ans: d) Ajeyo
Q58. When Bhupen Hazarika had been awarded with Dada Saheb Phalke Award?
a) 1990
b) 1991
c) 1992
d) 1997
Ans: c) 1992
Q59. Gibon Wildlife sanctuary is located at
a) Chirang
b) Jorhat
c) Dibrugarh
d) Kokrajhar
Ans: b) Jorhat
Q60. The Hayagriva Madhava Temple of Hajo is located in which Hill?
a) Agnigarh
b) Nilachal
c) Mikir
d) Monikut
Ans: d) Manikut
Q61. The silver coins issued by the Guptas are called
a) Rupaka
b) Karshapana
c) Dinara
d) Pana
Ans: a) Rupaka
Q62. The famous poet Amir Khusru was contemporary of all except following
a) Allauddin Khiliji
b) Ghiyasuddin Balban
c) Iltutmish
d) Jalauddin
Ans: c) Iltutmish
Q63. Who coined the Chipko Slogan “ Ecology is Parmanent Economy”?
a) Chan Prasad Bhatt
b) Sundarlal Bahuguna
c) Shayam Prasad Bahuguna
d) Bachni Devi
Ans: b) Sundarlal Bahuguna
Q64. The king Harshavardhana wrote s famous play
a) Narayaneeyam
b) Nagananda
c) Ramayana
d) Bharatanjali
Ans: b) Nagananda
Q65. Ramcharita Manas was written by
a) Kalidas
b) Tulsidas
c) Banbhatt
d) None of them
Ans: b) Tulsidas
Q66. Harshacharita was written by
a) Banbhatt
b) Kalidas
c) Tulsidas
d) Ram saraswati
Ans: a) Banbhatt
Q67. Humidity is measured by
a) Lactometer
b) Polari meter
c) Thermometer
d) Hygrometer
Ans: d) Hygrometer
Q68. Nobel prize are distributed annually at
a) Manila
b) Stockholm
c) Geneva
d) New York
Ans: b) Stockholm
Q69. What is the largest mountain range in the world?
a) The Himalayas
b) The Alps
c) The Andes
d) The Rocky Mountain
Ans: a) The Himalayas
Q70. The total number of Ramsar sites in Assam
a) 1
b) 2
c) 5
d) None of these
Ans: a) 1
Q71. Which type of Rice has highest production in Assam?
a) Winter rice
b) Summer rice
c) Autumn rice
d) Aroma rice
Ans: a) Winter rice
Q72. Population wise rank of Assam among other states
a) 10th
b) 15th
c) 24th
d) 26th
Ans: b) 15th
Q73. Sex ratio wise rank of Assam among other states is
a) 10th
b) 21st
c) 24th
d) 26th
Ans: b) 21st
Q74. According to 2011 census density of population in Assam is
a) 397
b) 340
c) 368
d) 382
Ans: a) 397
Q75. The headstream of Brahmaputra river is
a) Lohit
b) Dihang
c) Dibang
d) All of above
Ans: d) All of above
Q76. The origin of Barak River lies in
a) Karbi Plateau
b) Barail range
c) Jaintia hills
d) Lusai hills
Ans: b) Barail range
Q77. Highest range in Assam is
a) Barail
b) Karbi
c) Patkai
d) Jaintia
Ans: a) Barail
Q78. The highest peak of Barail Range is
a) The Tumjang
b) The Hempeupet
c) Kaukaha
d) Mahadeo
Ans: a) The Tumjang
Q79. Which of the following is not a principal tributary of Brahmaputra?
a) Subansiri
b) Dhansiri
c) Manas
d) Sonai




Ans: d) Sonai
Q80. Which river is known as Kameng if Arunachal Pradesh?
a) Jia Bharali
b) Jia dhal
c) Subansiri
d) Ranganadi
Ans: a) Jia Bharali
Q81. Tropical wet evergreen forest are found in
a) Kaziranga
b) Nameri
c) Dehing Patkai
d) Pobitora
Ans: c) Dehing Patkai

Q82. The oldest wildlife sanctuary in Assam is
a) Garampani
b) Pobitora
c) Sonai Rupai
d) Bornodi
Ans: a) Garampani
Q83. Purnima Devi Barman, well known for conservation of
a) One horned Rhino
b) Greater Adjutant stork
c) Pygmy Hog
d) Golden Langur
Ans: b) Greater Adjutant stork
Q84. Who is the first Indian origin Minister in New Zealand?
a) Sangita Singh
b) Lalitha Joshi
c) Priyanka Radhakrishnan
d) None of these
Ans: c) Priyanka Radhakrishnan
Q85. Which Indian Player has recently been awarded the Eklavya Award by the Government of Karnataka?
a) Virat Kohli
b) Sunil Chetry
c) K.L Rahul
d) Rohit Sharma
Ans: c) K.L Rahul
Q86. Where has ‘ Plastic lao Mask Le Jao’ Initiative been recently launched?
a) Dehradun
b) Shrinagar
c) New Delhi
d) None of these
Ans: a) Dehradun
Q87. Which cash crop is not produced in Assam?
a) Rapeseed
b) Metso
c) Tobacco
d) Soyabean
Ans: d) Soyabean
Q88. Red laterite soil is found in
a) BTAD
b) Karbi hills and Dimahasao
c) Majuli
d) Brahmaputra floodplain
Ans: b) Karbi hills and Dimahasao
Q89. In terms of Crude oil Production rank of Assam in India is
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6
Ans: b) 2
Q90. In which year Tea was discovered in Assam?
a) 1823
b) 1827
c) 1838
d) 1889
Ans: a) 1823
Q91. Coal was discovered in Assam in which year?
a) 1901
b) 1867
c) 1825
d) 1889
Ans: c) 1825
Q92. Which products have geographical indication tag?
a) Assam orthodox tea
b) Muga silk
c) Both
d) None of these
Ans: b) Muga Silk
Q93. Which is the largest wetland in Assam?
a) Deepor beel
b) Sondil lake
c) Kumribil lake
d) Chunabi Beel
Ans: b) Sonbil Lake
Q94. What is Assam’s position among all Indian states in terms of Elephant population?
a) 3rd
b) 2nd
c) 8th
d) 11th
Ans: b) 2nd
Q95. Assam agriculture mainly depends on
a) South east monsoon rain
b) South west monsoon rain
c) North east monsoon rain
d) North west monsoon rain
Ans: b) South West Monsoon rain
Q96. In the early days of Ahom rule, Brahmaputra river was known as
a) Lohit
b) Laon
c) Dipang
d) Tilao
Ans: d) Tilao
Q97. Gaur was the ancient name of which modern district?
a) Tinsukia
b) Goalpara
c) Sylhet
d) Karimganja
Ans: c) Sylhet
Q98. Sutiyas Worshiped which Deity?
a) Shiva
b) Vishnu
c) Kesai khaiti
d) Brahma
Ans: c) Kesai khaiti
Q99. Ghiyas-uddin’s assession of Brahmaputra to sadiya was mentioned in
a) Deodhani
b) Tuzuk-i- baburi
c) Tabaqat-i- Nasiri
d) Sodhganga
Ans:c) Tabaqat-i- Nasiri
Q100. Who is known as the “Lion Man” of Assam?
a) Krishna kanta Handique
b) Radha Govind Boruah
c) Jadav Payeng
d) Bishnu Prasad Rabha
Ans: b) Radha Govind Boruah

যদি পোষ্টটোত কোনোধৰণৰ ত্ৰুটি পৰিলক্ষিত হয় অনুগ্রহ কৰি জনাবলৈ নাপাহৰিব।

আমালৈ মেইল কৰিব পাৰে
apsctutorials@gmail.com

||ধন্যবাদ||

 




Leave a Comment

error: Content is protected !!